Veelgestelde vragen

Ja, op alle opleidingen in het mbo krijg je taal en rekenen. Ook doen alle studenten een taal- en rekenexamen. Taal- en rekenexamens worden straks landelijk verplicht. Op de websites van de mbo-scholen kun je hier meer over lezen. 

Heb je geen voortgezet onderwijs diploma, maar denk je dat je het niveau van een mbo-op-leiding wel aankunt? En ben je ouder dan 16 jaar? Misschien is dan de Entree-opleiding iets voor jou. Met een Entree-opleiding haal je namelijk een diploma waarmee je daarna een mbo-opleiding op niveau 2 kunt volgen. Informeer ernaar bij onze scholen.  

BPV (Beroepspraktijkvorming) is een ander woord voor stage. Op school krijg je afwisselend theorie- en praktijkles, zowel klassikaal als in groepjes. Daarnaast leer je veel in de praktijk door stage te lopen bij een bedrijf, instelling of organisatie. Bij een aantal opleidingen kun je zelfs stage lopen in het buitenland. 

Binnen het mbo bestaan twee routes om je beroepsopleiding te volgen. Die routes noemen we leerwegen. Je hebt BOL-opleidingen en BBL-opleidingen. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en loop je één of meer periodes stage (beroepspraktijkvorming). Dit is dus een combinatie van school en stage waarbij je praktijkervaring opdoet bij een erkend leerbedrijf. Bij een BBL-opleiding combineer je leren en werken. Je gaat meteen aan de slag. Naast je baan volg je één of twee dagen in de week lessen op school. Om een BBL-opleiding te volgen, moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf. Daardoor weet je zeker dat je het vak in de praktijk goed leert.

Heb je je studiekeuze gemaakt? Als je je vóór 1 april aanmeldt en je voldoet aan de vooropleidingseisen, dan is het zo goed als zeker dat je kunt starten met de opleiding van je keuze. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een uitnodiging voor een welkomstgesprek en/of activiteit bij de opleiding waar je je voor hebt aangemeld. Denk eraan dat sommige opleidingen een beperkt aantal plaatsen hebben. Soms gelden er daarnaast nog aanvullende toelatingseisen voor bepaalde opleidingen. Deze vind je op de websites van de scholen bij de opleiding van je keuze. De regels en de aan-melddatum van 1 april komen uit de wet Toelatingsrecht van de overheid. Op de websites van de scholen vind je hier alle informatie over.

Onze scholen organiseren meerdere meeloopdagen, open dagen en studiekeuze-events om jou te begeleiden bij je studiekeuze. Deze open dagen en andere evenementen hebben wij zoveel mogelijk op elkaar afgestemd zodat jij makkelijk kunt zien wanneer je waar terecht kunt.

Open dagen
Wanneer je nog geen idee hebt wat je na je huidige opleiding wilt gaan doen, is het sowieso handig om onze open dagen te bezoeken. Daar kun je over elke opleiding geïnformeerd worden. En daarnaast kun je sfeer proeven op onze scholen.

Meeloopdagen
Ben je al iets verder in je keuzeproces en twijfel je nog over enkele opleidingen? Of wil je gewoon meer weten over de inhoud van een opleiding? Schrijf je dan in voor een meeloopdag op bezoekmbo.nl.

Overige voorlichtingsmomenten
Naast de open dagen en meeloopdagen organiseren de scholen nog diverse studie-keuze-events waar je met vragen over alle opleidingen terecht kunt. Deze vinden tussen oktober en juni plaats. Op de studiekeuze-events zijn je ouders/verzorgers natuurlijk ook van harte welkom. De evenementenkalender, waarin alle bovengenoemde momenten staan genoteerd, vind je op de achterkant van deze brochure.